Impulsdag over de zieke

De zieke heeft een belangrijke plaats in de christelijke aandacht voor de medemens. In onze parochie worden velen zieken bezocht, thuis en in verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Wat betekent het om ziek te zijn, hoe ervaart de zieke dat zelf en welke verwachtingen heeft hij of zij? En de bezoeker, hoe gaat hij of zij om met de kwetsbaarheid van de zieke? Wat doet het hem of haar zelf, wat kun je beter niet of juist wel zeggen of vertellen?

Hierover gaat de impulsdag op 6 september aanstaande. Guido Schürmann, geestelijk verzorger in Haaglanden Medisch Centrum, houdt een inleiding bij het thema om vervolgens met elkaar aan het werk te gaan over de omgang met de zieke, de eigen kwetsbaarheid, lijden in christelijk perspectief en praktische tips en aanbevelingen in de omgang met de kwetsbaarheid van de zieke.

Wanneer: Woensdag 6 september

Hoe laat: 10.00 tot 15.00 uur (uiterlijk)

Waar: Verrezen Christus-kerk, Nolensweg 8, Dordrecht

Lunch: voor de lunch wordt gezorgd

 

Programma:

10.00 Opening met gebed gebed

10.20 Inleiding bij het thema door Guido Schürmann

11.00 Koffie/thee-pauze

11.15 Workshop 1 over het bezoek aan de zieke (vanuit perspectief van de bezoeker). Wat die je wel en wat niet? Welke verwachtingen zijn er? Wat neem je mee naar de zieke? Wat neem je mee naar huis? De do’s en dont’s van het ziekenbezoek.

12.15 Lunchpauze

13.00 Workshop 2 over de zieke die wordt bezocht (vanuit perspectief van de zieke). Hoe ga je om met kwetsbaarheid en eindigheid? Wat breng je ter sprake en wat niet? Wat kun je verwachten van degene die je bezoekt? Wat geeft steun en waar knap je op af?

14.00 Uitwisselen (plenair)

14.30 Slotmeditatie

Iedere geïnteresseerde is welkom, in bijzonder zij die (al dan niet vanuit namens parochie) een zieke bezoeken. Ook zij die ervaring hebben met een ziekte en het dragen daarvan zijn uitgenodigd. Alleen zo kunnen we elkaar helpen om een betere steun voor elkaar te zijn op momenten die ons moeilijk vallen.

Aanmelden kan bij het parochiesecretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info is verkrijgbaar bij Corine Mulder, Els Teeler en diaken Franck Baggen.

scroll back to top