Terugblik bijeenkomst van ‘Met Hart en Ziel’ rond thema ‘Verlies van (t)huis en haard’

23 mei 2022

Op 20 mei jongstleden gingen in de Verrezen Christus-kerk pastor Sander Verschuur en pastoraal werker Johnny Tran voor in de eucharistieviering. Pastor Verschuur benadrukte in zijn preek dat we lekaar moeten liefhebben – naar het gebod van Jezus – en vooral dat we omzien naar mensen die een dierbare verloren hebben.

Na de viering werden we gastvrij ontvangen met koffie, thee en een koekje. Het parochiezaaltje zat vol met mensen die met elkaar in gesprek gingen.

Verlies van (t)huis en haard

Johnny Tran leidde de bijeenkomst in over het thema ‘Verlies van (t)huis en haard’. Vanuit zijn ervaring als zoon van vluchtelingen vertelde hij hoe hartverscheurend het soms is om je thuis te verliezen. Met gevaar voor eigen leven ontvluchtten zijn vader en moeder hun moederland Vietnam op een gammele vissersboot. In de jaren '80 van de vorige eeuw kwamen zijn ouders als 18-jarigen naar Nederland. Ze hadden geen bezit, spraken de taal niet en hadden het vooral erg koud. In de veertig jaar dat zij nu in Nederland wonen hebben zij met vallen en opstaan een mooi bestaan opgebouwd.

Verder vertelde Johnny dat niet alleen vluchtelingen een gevoel van verlies van hun thuis kunnen hebben. Ook mensen die hun partner verliezen, mensen die naar een verzorgingshuis gaan of mensen die wegens huiselijk geweld hun huis verlaten, kunnen het gevoel krijgen dat zij ‘huis en haard’ achterlaten. Een huis is een plaats of omgeving waar je je veilig voelt, maar voor sommige mensen is dit weggelegd.

Minh Vu

Na deze inleiding hebben we gekeken naar een videogetuigenis van Minh Vu, een Vietnamese bootvluchteling die nu in Nederland woont. Minh Vu was gevlucht als baby en heeft recentelijk zijn familie in Vietnam ontmoet. ‘Het voelde als thuiskomen’ aldus Vu.

Na deze video zijn we met elkaar in gesprek gegaan in kleine groepjes en kregen we drie vragen van Johnny: Waar heeft mijn nest gestaan? Waar staat mijn thuis? Waar voel ik mij ontheemd? Voor sommige buitenlandse mensen is hun thuis Nederland, terwijl zij in hun moedertaal spreken en denken. Er werd ook gesproken over het gevoel een vreemdeling te zijn. Soms zijn we op een plek waar je je niet thuis voelt, omdat er een andere taal gesproken wordt. Dit gevoel leert ons hoe de vluchtelingen zich in ons land voelen.

Marialied

Na dit groepsgesprek liet Johnny een bekend Vietnamees Marialied horen. Dit lied werd door vele katholieke Vietnamezen gezongen terwijl zij op zee dobberden. Het gaf hen hoop in de angstige momenten. De vertaling van een deel van het lied:

Moeder Maria, u bent de stralende ster, verlicht de weg voor mij om naar een plaats van troost te gaan. Leven of dood, ik stel mijn hoop op u, geef mij uw steun, mijn hart is klaar om naar u te kijken, u kunt mij helpen terug te brengen naar de kade.

Tot slot hebben we op papieren hartjes onze troostvolle en liefdevolle boodschap geschreven voor de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten. We hebben deze naar Maria gebracht en een Weesgegroet gebeden.

Volgende bijeenkomst

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 23 juni in de kerk van Papendrecht. Het thema is: ‘Met verdriet je leven verder omarmen’. Welke deuren worden geopend als je te maken hebt met rouw en verlies? De inleider is Noëlle Veldhuijsen. Zij borduurt verder op het thema: ‘Omgaan met energie’ van Lineke Ouderkerk. Noëlle doet dit onder andere aan de hand van een verhaal over een afgezaagde tak die wordt verwerkt tot blokfluit.

Zoals gebruikelijk bij ‘Met hart en ziel’ vieren we de eucharistieviering om 9:30 uur. Aansluitend ontmoeten we elkaar met koffie en thee, waarna de inhoudelijke bijeenkomst begint.

Hierbij bent u van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 23 juni.

De kerngroep 'Met Hart en Ziel'

30 juni Bach orgelconcert met Eric Koevoets
20 juni 2022
9 juli Nationale Bedevaart Brielle