WJD 2016 Blog

In dit blog een live verslag van de (reis naar de) WJD in Krakau door Nico. Meer mogelijkheden om de jongeren te volgen staan op: http://rkjsolodios.nl/2016/volg-ons-krakau/, onder andere de vlog van o.a. Ilona op Jong Katholiek.

WJD verslag woensdag 20 juli: Seminarie in Eichstätt

Vanacht zijn de jongeren in Eichstätt blijven slapen en deze dag staat er even een rustige dag op het programma, zonder lange bustochten. De dag begint 's ochtends vroeg om half 8 met de H. Mis. Hierna kunnen de jongeren kiezen uit een paar activiteiten die ze willen doen. Er is ruime keuze en de jongeren verdelen zich over het zwemmen, kanoën, wandelen en sport&spel. Deze dag is vooral rustig en de jongeren hebben even de tijd om tot rust te komen en om even met elkaar in gesprek te gaan. De activiteiten hebben een paar mooie foto's opgeleverd van onder andere een prachtig uitzicht op Eichstätt. Er is 's middags de keuze om mee te gaan op een tour door het seminarie, gegeven door een van de (Nederlandse) seminaristen. Het is een erg mooie tour en er wordt uitgebreid verteld over alle plekken in het seminarie en de aangrenzende kerk. 's Avonds hebben de jongeren een "avond van barmhartigheid". De jongeren vieren samen een korte gebedsviering en hierna is een uitstelling van het Allerheiligste voor de aanbidding. Ook is er gelegenheid tot biechten. Het is een emotionele avond en het is prachtig om te zien hoe vele jongeren zich laten raken door de aanwezigheid van de Heer. Het is dan ook niet zo gek dat er enkele traantjes te zien zijn. Ook staan er ruim een uur lang rijen voor alle negen priesters om het sacrament van de biecht te ontvangen! Het is voor de jongeren dus een erg mooie en emotionele avond, de laatste die de jongeren zullen doorbrengen in het seminarie in Eichstätt.

Nico de Korte

scroll back to top

WJD verslag dinsdag 19 juli: Concentratiekamp Dachau

Vandaag wordt er vroeg ontbeten want het wordt een bijzondere dag. Deze dinsdag staat er voor de jongeren een bezoek aan het concentratiekamp in Dachau op het programma. Na een reis van anderhalf uur in de bus kwamen de jongeren aan bij de poort van Dachau, waar in het hekwerk de (van Auswitz) bekende woorden "Arbeit macht frei" staan. In het kamp lopen de jongeren door het (tegenwoordig) museum heen en komen zo door de barakken, de gaskamers en verbrandingsovens van het kamp heen. Het is te merken dat de overblijfselen van deze verschikkelijke plek een indruk achterlaten op de jongeren en het is een dag met veel stilte. Een bijzonder moment voor de jongeren is wanneer de Eucharistie wordt gevierd in het concentratiekamp op het gras bij een altaar. De dag wordt rustig afgesloten en de jongeren zijn de rest van de avond vrij om te doen wat ze willen. Dit heeft geresulteerd in mooie gesprekken en een rustige avond op een terrasje met een biertje / wijntje.

Nico de KorteMeer foto's op de site van het bisdom.

scroll back to top

WJD verslag maandag 18 juli: Marburg en Eichstätt

Vandaag zijn onze jongeren al vroeg aan het ontbijt, en met een prachtig uitzicht over het mooie Koblenz is het fijn wakker worden. Na het ontbijt is het tijd om in de bus te stappen en te rijden richting Marburg, waar de jongeren de plek zullen bezoeken waar de H. Elizabeth van Thüringen is overleden. In de kerk waar haar resten ooit lagen krijgen de jongeren een korte catachese van de Bischop en word er gebeden en gezongen. Hierna is er tijd om de kerk en het graf wat beter de bekijken. Omdat deze kerk niet meer katholiek is, is er daarna in de Petrus en Pauluskerk in Marburg de Eucharistie gevierd, weer een prachtige viering. Moe en uitgeput komen onze jongeren 's avonds aan in het mooie Eichstätt en daar staat in het Willibald seminarie een maaltijd op hun te wachten. Na het eten wordt er nog gezellig gepraat en worden de ervaringen van deze dag gedeeld, hierna is het tijd om te gaan slapen en de rust in het seminarie te laten wederkeren.

scroll back to top

WJD verslag zondag 17 juli: Vertrek

Vandaag zijn de jongeren uit onze parochie, samen met alle jongeren uit het bisdom Rotterdam, vertrokken op hun reis naar de WJD (Wereld Jongeren Dagen)! Op de eerste dag van hun reis hebben zij de Belgische Ardennen door gereisd naar het plaatsje Echternach in Luxemburg. Dit is de plaats waar resten van de heilige Willibrord aanwezig zijn. Recht boven het graf van de heilige Willibrord hebben de jongeren van het hele bisdom gezamenlijk gezongen, gebeden en de Eucharistie gevierd. Na deze prachtige viering zijn onze jongeren doorgereisd over een paar hachelijke bergpaden richting hun eetplek en vervolgens naar hun slaapplaats in Koblenz. De jongeren zijn allemaal erg enthousiast en maken het goed. Op de foto's zijn enkele indrukken te zien van de bezochte plekken op hun eerste dag. Aan u allen de groetjes uit Duitsland!

Nico de Korte

scroll back to top