Dag 1 t/m 3: Nazareth, De Berg Tabor en het meer van Tiberias

6 november 2019

Dit is deel 1 van het verslag van de parochiebedevaart naar Israël

Dag 1: De reis naar Israël

Onze bedevaart is uit de startblokken! Na een flinke reis (met een overstap in Istanbul), komen we in Tel Aviv aan. De bus stond klaar om ons naar het hotel in Nazareth te brengen. ‘s Avonds laat ging iedereen moe van de reis naar bed. Het is immers vroeg opstaan de volgende dag!

Dag 2: De berg Tabor

Het eerste doel van onze bedevaart is de berg Tabor. Op deze berg vond de transfiguratie van Jezus plaats. We kozen bewust voor deze plek als start van onze bedevaart. We volgen Jezus op de plekken waar Hij is geweest. Echter, hier op de berg openbaarde zich ook God de Vader. Het werd de leerlingen duidelijk dat Jezus méér is dan een mens alleen. Dat besef dringt op deze plek, ook bij ons, nog eens door. We volgen overduidelijk de Zoon van God op zijn aardse plekken. Voor hen die willen weten hoe het weer is: heerlijk! Blauwe lucht, 25 graden.

Na Tabor vervolgden wij onze reis naar Nazareth. In deze plaats is het wat betreft ons christelijke geloof allemaal begonnen. Hier vond de annunciatie plaats, de aankondiging door de engel Gabriël. De grote en bijzondere basiliek markeert die plek. We sloten de dag af met een eucharistieviering in het hotel.

Dag 3: Het Meer van Tiberias

De wekker stond op 6.30 uur. De bus stond gereed voor een trip naar de Berg der Zaligsprekingen aan het Meer van Tiberias. Een prachtige plek! We vierden de eucharistie in de buitenlucht met zicht op het meer. Hier hield Jezus zijn Bergrede, waarmee Hij zijn boodschap uiteenzette. Velen konden het niet weerstaan om ook even met de voeten in het water van het meer te staan. We realiseren ons dat op en rond dit meer veel van Jezus’ wonderen hebben plaatsgevonden. Pastoor Tjeerd las aan de rand van het meer uit het evangelie het verhaal over de roeping van de eerste leerlingen.

Per boot staken we het meer over. Halverwege zette de schipper de motor uit en waren we even stil. Pastoor Tjeerd las het verhaal van Jezus die te voet over het meer naar zijn leerlingen toe kwam. De boot meerde aan bij de kibboets Ein Gev, waar we ons tegoed deden aan de bekende Petrusvis. Via Tabgha, de plek die de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging markeert, eindigen we de dag in Kafarnaum, “the town of Jesus”, zoals veel borden ons duidelijk maken. Hier woonde Jezus en ook hier noteerden de evangelisten meerdere wonderen en gebeurtenissen rondom Hem, zoals de genezing van de bezetene in de synagoge en de genezing van de schoonmoeder van Petrus in diens huis. De bus brengt ons weer veilig terug naar het hotel in Nazareth.

Over een paar dagen meld ik mij weer met een update. Hartelijke groeten uit het Heilig Land. Bid u voor ons? Wij bidden voor u!

Bedevaart Israël dag 8 en 9: Naar Eliat en de Sinaï-woestijn
12 november 2019