MENU
< TERUG

ACTUEEL

Dag 1 t/m 3: Nazareth, Tabor en het meer van Tiberias

6 november 2019

Dag 1: De reis naar Israël

Onze bedevaart is uit de startblokken! Na een flinke reis (met een overstap in Istanbul) komen we in Tel Aviv aan. De bus staat klaar om ons naar het hotel in Nazareth te brengen. ‘s Avonds laat gaat iedereen moe van de reis naar bed. Het is immers vroeg opstaan de volgende dag!

Dag 2: De berg Tabor

Het eerste doel van onze bedevaart is de berg Tabor. Op deze berg vond de transfiguratie van Jezus plaats. We kiezen bewust voor deze plek als start van onze bedevaart. We volgen Jezus op de plekken waar Hij is geweest. Echter, hier op de berg openbaarde zich de hemelse God, de Vader. Het werd de leerlingen duidelijk dat Jezus méér is dan een mens alleen. Dat besef dringt op deze plek, ook bij ons, nog eens door. We volgen overduidelijk de Zoon van God op zijn aardse plekken en niet zomaar een interessant historisch figuur of een wijsheidsleraar. Voor hen die willen weten hoe het weer is: heerlijk! Blauwe lucht, 25 graden.

Na Tabor vervolgen wij onze reis naar Nazareth. In deze plaats is het wat betreft ons christelijke geloof allemaal begonnen. Hier vond de annunciatie plaats, de aankondiging door de engel Gabriël aan Maria dat zij zwanger zal worden van de Heilige Geest. De grote en bijzondere basiliek markeert die plek. We sluiten de dag af met een eucharistieviering in het hotel.

Dag 3: Het Meer van Tiberias

De wekker staat op 6.30 uur. De bus staat gereed voor een trip naar de Berg der Zaligsprekingen aan het Meer van Tiberias. Een prachtige plek! We vieren de eucharistie in de buitenlucht met zicht op het meer. Hier hield Jezus zijn Bergrede, waarmee Hij zijn boodschap uiteenzette. Velen van ons kunnen het niet weerstaan om ook even met de voeten in het water van het meer te staan. We realiseren ons dat op en rond dit meer veel van Jezus’ wonderen hebben plaatsgevonden. Pastoor Tjeerd leest aan de rand van het meer uit het evangelie het verhaal over de roeping van de eerste leerlingen.

Per boot steken we het meer over. Halverwege zet de schipper de motor uit en we worden even stil. Er heerst een serene stilte op het meer. Pastoor Tjeerd leest het verhaal van Jezus die te voet over het meer naar zijn leerlingen toe kwam. De boot meert aan bij de kibboets Ein Gev, waar we ons tegoed doen aan de bekende Petrusvis. Via Tabgha, de plek die de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging markeert, eindigen we de dag in Kafarnaum, “the town of Jesus”, zoals veel borden ons duidelijk maken. Hier woonde Jezus en ook hier noteerden de evangelisten meerdere wonderen en gebeurtenissen rondom Hem, zoals de genezing van de bezetene in de synagoge en de genezing van de schoonmoeder van Petrus in diens huis. De bus brengt ons weer veilig terug naar het hotel in Nazareth.

Over een paar dagen meld ik mij weer met een update. Hartelijke groeten uit het Heilig Land. Bid u voor ons? Wij bidden voor u!

Diaken Franck Baggen

Bedevaart Israël dag 10 en 11: De berg Horeb en Eilat
14 november 2019
Bedevaart Israël dag 8 en 9: Naar Eliat en de Sinaï-woestijn
12 november 2019
Bedevaart Israël dag 6 en 7: De Olijfberg en Jeruzalem
11 november 2019
Bedevaart Israël dag 4 en 5: De Jordaan, Jericho, Qumran en Bethlehem
8 november 2019
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen