MENU
< TERUG

ACTUEEL

Dag 10 en 11: De berg Horeb en Eilat

14 november 2019

Dag 10: Horeb en het St. Katharinaklooster


Iedereen geniet van de zonsopkomst op de berg Horeb

Vandaag - of beter gezegd: vannacht - staat een deel van de groep vroeg op voor de beklimming van de berg Horeb. Op deze berg ontving Mozes, volgens het Bijbelboek Exodus, de stenen tafelen met de Tien Geboden. We willen op de top zijn als de zon opkomt. Om half twee in de nacht brengt de bus ons naar het startpunt van de bergroute. Gewapend met zaklampen en goede moed vertrekken we onder begeleiding van twee ervaren gidsen. Het is een flinke klim van ongeveer drie uur. Het loont de moeite, want de zonsopkomst is prachtig! We genieten met volle teugen. De weg terug gaat redelijk vlot en de bus wacht ons weer op. Bij aankomst bij het hotel worden we als ware helden onthaald door de rest van de groep! Rond negen uur zitten we gezamenlijk aan het ontbijt.

Na zonsopkomst gaat iedereen weer naar beneden

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het St. Katharinaklooster. Het ligt op een idyllische plek te midden van de rotswoestijn tussen de bergen. Dit Grieks-Orthodoxe klooster is eeuwenoud en heeft vele kerkelijke en politieke ontwikkelingen doorstaan. Het ademt rust, ondanks de vele toeristen en verkopers van spiegeltjes en kraaltjes. Helaas is het klooster maar ten dele open voor publiek vanwege restauratiewerkzaamheden. De middag wordt in beslag genomen door de reis terug naar Israel en het passeren van de grens met alle checks en controles van dien.

Het St. Katharinaklooster

Eenmaal terug in Eilat sluiten we de dag af met een eucharistieviering in het hotel. Aan het slot van de mis vraagt Toos Tubbing het woord. Zij dankt iedereen voor de lichamelijke en geestelijke steun die zij als 89-jarige heeft mogen ontvangen deze reis. Wij spreken onze waardering en bewondering uit dat zij, als nestor van de groep, dit intensieve programma (grotendeels) heeft kunnen meedoen. Toos trakteert ons op een drankje en wij toosten op haar gezondheid.

Op je gezondheid, Toos!

Velen van ons krijgen van het thuisfront berichten met vragen over de spanningen tussen Gaza en Israël. Hier in Eilat, helemaal in het zuiden van het land en in de Sinaï-woestijn van Egypte, merken we daar niets van. Er zijn in Egypte wel veel militaire checkpoints en ook in de bus is een bewaker aanwezig. Maar dat is, zo legt de gids ons uit, standaard procedure in Egypte. Alle spanningen rond Gaza gaan in de Sinaï en in Eilat aan ons voorbij. Als we straks naar Tel Aviv vertrekken voor de vlucht naar Amsterdam hopen we dat het rustig zal zijn.

Dag 11: Even vakantie!

Dit is onze laatste volle dag in Israël. Vandaag staan er geen Bijbelse thema’s op het programma. Corina, onze reisleidster, zegt dat deze dag een vakantiedag is en geen bedevaart. Eilat is immers een vakantieoord. Sommige kiezen voor een dagje aan het strand, anderen gaan snorkelen en een groepje bezoekt het zee-aquarium. Iedereen geniet nog even van het aangename weer. Om 15 uur treffen we elkaar weer in de bus en worden alle ervaringen uitgewisseld. De bus brengt ons naar een kibboets nabij Beër Sjeva, zo’n drie uur rijden van Eilat. Daar hebben we onze laatste overnachting.

(v.l.n.r.) Gitta van der Ham, Leon Pennings, Ellis Baggen en Anja Lankhuyzen met op de achtergrond de berg Horeb.

Hiermee sluit ik deze reisverslagen af. We kijken terug op een geslaagde bedevaart! Veel dank aan allen die deze bedevaart hebben voorbereid. Eveneens veel dank voor uw belangstelling en uw gebed vanuit Nederland. Wilt u bidden voor een behouden thuiskomst? Wij hebben hier elke eucharistieviering voor u gebeden. Wij wensen het Heilig Land en de aangrenzende gebieden vrede toe en danken God voor zijn liefde en genade, die mens is geworden in Christus en hier op deze plek heeft geleefd en gewoond.

Diaken Franck Baggen

Bedevaart Israël dag 8 en 9: Naar Eliat en de Sinaï-woestijn
12 november 2019
Bedevaart Israël dag 6 en 7: De Olijfberg en Jeruzalem
11 november 2019
Bedevaart Israël dag 4 en 5: De Jordaan, Jericho, Qumran en Bethlehem
8 november 2019
Bedevaart Israël dag 1-3: Nazareth-Berg Tabor-Meer van Tiberias
6 november 2019
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen