Bedevaart Israël dag 4 en 5

8 november 2019

Dag 4: De Jordaan, Jericho en Qumran

De doopplaats bij de Jordaan

We verlaten Nazareth rond een uur of acht in de ochtend. De bus brengt ons naar de doopplaats van Jezus aan de Jordaan. Bij aankomst vieren we eerst de eucharistie. In Nederland wordt vandaag het hoogfeest van de heilige Willibrord gevierd. Dat doen wij ook en we voelen ons verbonden met ons thuisland, hoewel het qua temperatuur een groot verschil is, want de zon brandt hier al fel. Na de mis is het maar een aantal meters naar de Jordaan. We vernieuwen onze doopbeloften en pastoor Tjeerd besprenkelt ons met het water van de Jordaan. Hierna ontbloten velen hun voeten en onderbenen om in de Jordaan te staan en in stilte te bidden. Het is een bijzondere ervaring.

Lunch in Jericho

We vervolgen onze tocht naar de stad Jericho. Deze stad wordt genoemd in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Jezus is er zelf ook geweest. Hij ontmoette er Zacheüs, die in een vijgenboom klom om Jezus te kunnen zien. Deze boom staat er nog steeds. Is het ook de echte boom van Zacheüs? Dat mag iedereen voor zichzelf bepalen. Na een heerlijke en typische Arabische lunch (met o.a. humus, pitabrood, salades en geroosterde kip) verlaten we Jericho om een bezoek te brengen aan Qumran, de plek waar de Dode Zeerollen zijn gevonden. De zon gaat onder, dus is het tijd om naar het hotel in Jeruzalem te gaan. Bij het naderen van de stad zingen we het lied “Er is een stad voor vriend en vreemde”. Ons hotel ligt aan de oude stadsmuur bij de Damascuspoort, een prima uitvalsbasis voor de komende drie dagen.

Groepsfoto bij Qumran

Dag 5: Bethlehem en de Geboortekerk

Het eerste reisdoel zijn de herdersvelden van Bethlehem. Dit ligt in Palestijns gebied en dat betekent: door de hoge afscheidingsmuur. Eenmaal in de Westbank zijn we vlot op onze bestemming. Op deze plek kregen de herders te horen dat Gods Zoon geboren is. De plek kijkt uit op de stad Bethlehem en we zien de Geboortekerk op een afstand liggen. We vieren de mis in een grot die door de herders werd gebruikt als schuilplaats. Pastoor Tjeerd preekt dat niet alleen priesters en diakens tot de herderlijke taak zijn geroepen, maar elke gedoopte. We hebben allemaal de taak om als herders en hoeders voor elkaar te zorgen. Na de mis trekken velen de portemonnee voor souvenirs in een bijzondere winkel. Het geld dat in deze winkel wordt verdiend, komt ten goede aan de christelijke minderheid in Bethlehem, die het niet makkelijk heeft in deze plaats.

De Geboortekerk te Bethlehem

Eenmaal bij de Geboortekerk wordt al snel duidelijk dat wij niet de enigen zijn! Het is er druk en een bezoek aan de plek waar de Christus is geboren doet een flink beroep op ons geduld. Maar het wachten loont de moeite. Hier is God waarlijk mens geworden! Na het bezoek aan de Geboortekerk nemen we plaats op een terras en doen ons tegoed aan een koel glas granaatappelsap of een andere verfrissing. De weg terug naar Jeruzalem duurt iets langer vanwege de strenge controles bij de afscheidingsmuur. De avond is vrij. Een klein groepje gaat op zoek naar een terrasje in de stad, anderen nemen plaats op het dakterras van het hotel. Morgen wacht ons een intensieve dag met onder andere de Olijfberg, de Via Dolorosa (de lijdensweg van Christus) en een bezoek aan de Heilig Grafkerk.

De plek van de geboorte van Christus

Bedevaart Israël dag 10 en 11: De berg Horeb en Eilat
14 november 2019