In april start weer de Alpha-cursus

3 april 2024

In april start weer de Alpha-curus. In tien bijeenkomsten ontdek je wat ons katholieke geloof inhoudt. Elke bijeenkomst begint met een gezamenlijke maaltijd, waarna een gastspreker een korte inleiding geeft op het thema. Daarna gaan we met elkaar in gesprek.

Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Wie is Jezus? Wat is geloven? Hoe en waarom lees je de Bijbel? Hoe bid je? Wie of wat is de Heilige Geest? Voor de één zijn deze onderwerpen nieuw, voor ander niet. Dat maakt ook niet uit, want iedereen is welkom. Gaandeweg de Alpha gebeurt er veel. Er ontstaan nieuwe contacten, diepgaande gesprekken en allerlei ontdekkingen in het geloof. Het is een samen op weg zijn. Twee deelnemers van vorig jaar, Roos en Robin, vertellen iets over hun ervaring:

Roos schrijft het volgende: “Ik was vrij nieuw in de parochie en kende weinig mensen. Graag wilde ik meer leren over het geloof. De onderwerpen spraken mij erg aan. Het leek me fantastisch om meer te leren, nieuwe inzichten te krijgen en te spreken met mede-parochianen. We begonnen elke avond met een heerlijke maaltijd. Na de maaltijd ga je in wisselende groepjes uiteen. Dit vond ik zelf erg fijn, omdat je zo mogelijkheid hebt om met iedereen te kunnen praten. Na een paar weken merkte ik dat de groepsband sterker werd en we een hechte groep vormden. Van ieders mening en visie heb ik veel geleerd. Het is mooi om te horen hoe anderen het geloof beleven. Sinds mijn deelname aan de Alpha-cursus voel ik mij gesterkt in mijn geloof, heb ik nieuwe inzichten en kennis opgedaan en zijn mijn sociale contacten vermeerderd. Ik raad de cursus iedereen aan!”

Robin sluit zich hierbij aan: “In een klein en overzichtelijk gezelschap wordt de avond gestart met een gezamenlijke maaltijd. Zo’n maaltijd bindt mensen met elkaar. De tafelschikking is elke avond anders. In groepjes van vier of vijf worden er interessante gesprekken gevoerd. Na de maaltijd start het formele gedeelte van de bijeenkomst met het aansteken van een kaars. Eén specifiek thema staat dan centraal. Een inleider opent het thema. Als de inleider vertrokken is, wordt iedere deelnemer in de gelegenheid gesteld te reageren op het thema van de avond. Wat mij vorig jaar steeds weer opviel, was dat er een hoge mate van vertrouwen en respect in de groep heerste. De Alpha-cursus heeft mijn overweging om toe te treden tot de Rooms-katholieke Kerk positief beïnvloed. Van harte raad ik de cursus aan voor iedereen die zich oriënteert op het christendom.”

De maaltijd is een belangrijk onderdeel van de cursus. Het is de plek van samen delen en elkaar ongedwongen ontmoeten, voordat we de diepte ingaan. De maaltijden worden voor ons bereid door een vaste kookploeg. De Alpha-cursus helpt je om verdere stappen te zetten in je geloof. In het logo van de Alpha-cursus staat een vraagteken. Wanneer we met elkaar het geloofsgesprek voeren, mogen alle vragen gesteld worden. De antwoorden zijn allen verbonden met Jezus Christus, Gods levende Woord. Hij is de Alpha én de Omega!

Aanmelden

Op dinsdagavond 16 april start de nieuwe Alpha-cursus in de pastorie van de Antoniuskerk in Dordrecht. De financiële bijdrage is naar draagkracht. Een avond kost ongeveer 5 euro per persoon. Voor meer informatie en aanmelding stuur je een e-mail naar het secretariaat: secretariaat@katholiekdrechtsteden.nl o.v.v. Alpha-cursus.

23 april geloofsverdieping over gregoriaanse zang
6 april 2024
Gregoriaans zingen iets voor u en voor jou?
4 april 2024
Elke vrijdagavond christelijke meditatie