Zaterdag 16 maart Stille Omgang Amsterdam

17 februari 2024

Het Mirakel van Amsterdam

Op 15 maart 1345, zo vertelt de overlevering, lag een man in een huis aan de Kalverstraat doodziek op bed. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en de ziekencommunie te brengen. Na het nuttigen van de hostie moest de man overgeven en werd het braaksel in het brandende haardvuur van zijn kamer geworpen. De volgende dag bleek dat hij niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar bovendien dat het vuur de hostie niet had verteerd. Was dat nog niet opmerkelijk genoeg: de hostie die de volgende dag door de priester van de Oude of Nicolaaskerk weer was opgehaald, keerde vanuit de Oude Kerk op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Dit herhaalde zich daarna nog eens tweemaal.

Het gold als een bevestigingsmirakel waarmee werd aangegeven dat men in de verschijnselen de hand Gods diende te herkennen en de plaats waar het mirakel was gebeurd, moest inrichten als heiligdom. Zo werd het huis van de zieke man omgebouwd tot de kapel van de Heilige Stede. Na de bouw van de kapel groeide Amsterdam in de 14e en 15e eeuw tot een belangrijk bedevaartcentrum. Jaarlijks werden sacramentsprocessies gehouden. Aan deze cultus kwam een abrupt einde toen in 1578 het stadsbestuur overging in protestantse handen en de processie werd verboden. Katholieke Amsterdammers moesten hun toevlucht nemen tot schuilkerken. Voor de jaarlijkse viering en verering van het Mirakel kwam men bijeen in de Begijnhofkapel.

Toen in de 19e eeuw in Nederland het katholieke geloof weer openlijk was toegestaan, kwam de Mirakeldevotie langzaam weer op gang. In 1881 werd de oude processie-route weer gelopen, maar nu in stilte en zonder opsmuk. Spoedig kwamen ook steeds meer katholieken van buiten Amsterdam naar de stad om deel te nemen aan de jaarlijkse Stille Omgang. Zo is het tot de dag van vandaag.

Stille Omgang 2024

Ook dit jaar is er de mogelijkheid om naar de Stille Omgang te gaan. De pelgrimstocht is in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart 2024. Pastor Sander Verschuur neemt hieraan deel. Bij voldoende aanmeldingen willen we busvervoer organiseren vanaf NS station Dordrecht Centraal.

Voor informatie en aanmelden kunt u een mail sturen aan pastor Sander: sander.verschuur@katholiekdrechtsteden.nl

23 februari Avond van de Martelaren
22 februari 2024