MENU
< TERUG

ACTUEEL

Gijs van Bemmelenpad op Essenhof onthuld

16 september 2023

Op vrijdagochtend 22 september is op de Algemene Begraafplaats Essenhof te Dordrecht een pad vernoemd naar de verzetsman Gijs van Bemmelen. Al meerdere paden op de Essenhof zijn vernoemd naar Dordtse verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze personen zijn afkomstig uit de protestantse of joodse kring. Echter, dit keer betreft het een rooms-katholieke verzetsman: Gijs van Bemmelen (1898-1944). 

Verraad

Gijs kwam in juli 1919 in Dordrecht wonen en trad in dienst bij het Dordtse politiekorps. Tijdens de Duitse bezetting sloot hij zich aan bij de verzetsgroep van Sytze Roelof Beinema. Hij verspreidde o.a. voedselbonnen onder Dordtse (joodse) onderduikers. Door verraad werd hij op 25 oktober 1943 door zijn collega's, in de toenmalige politiepost aan de Diepenbrockweg, gearresteerd. Via Scheveningen en de concentratiekampen Vught en Dachau kwam hij in het Nacht-und-Nebel concentratiekamp Natzweiler (Elzas) terecht, waar hij op 20 juli 1944 stierf aan de gevolgen van zware dwangarbeid. 

Priester

Gijs was getrouwd met Maria Engelbrecht en vader van vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes. Zijn oudste zoon, Cornelis Johannes, trad in bij de priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus (SCJ) en werd op 29 februari 1948 te Hees bij Nijmegen tot priester gewijd. Zijn eerste mis droeg hij op 29 maart 1948 (Tweede Paasdag) op in de Antoniuskerk te Dordrecht.

Eer

Aan Gijs van Bemmelen zijn postuum het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis en de joodse Yad Vashem medaille toegekend. Het is bijzonder dat er naast alle min of meer bekende Dordtse protestantse verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog nu ook een rooms-katholiek geëerd wordt met de vernoeming van een pad op de Essenhof.

Leon Pennings

Oktober rozenkrans bidden in Hendrik-Ido-Ambacht
3 oktober 2023
Priesterwijding en eerste mis Arno Aardoom
24 september 2023
Paters-karmelieten Gerard Westendorp en Hans Lansink overleden
22 september 2023
Studieverlof pastor Sander Verschuur
15 september 2023
Gregoriaans zingen iets voor u en voor jou?
12 september 2023
Elke vrijdagavond christelijke meditatie
11 september 2023
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen