Boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag van de Armen

6 november 2022

De Werelddag van de Armen is in juni 2017 door paus Franciscus ingesteld, maar werd al aangekondigd bij het eind van het Heilig jaar van de Barmhartigheid in 2016. Ieder jaar valt de dag op de een na laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dit jaar is dat zondag 13 november. De dag vormt zo - aldus de paus - een mooie voorbereiding op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, wanneer wij het feest van Christus Koning vieren.

Onrecht en uitbuiting, oorlog en geweld en de oneerlijke verdeling van middelen vormen nog altijd de belangrijkste oorzaken van armoede. In zijn boodschap voor de Werelddag voor de Armen herinnert de paus ons aan de Bijbelse opdracht om de liefde voor de armen te vertalen naar daden. Hij roept ons op tot meer solidariteit en inzet in de strijd tegen armoede in de wereld. We mogen ons niet beperken tot mooie woorden, maar moeten de mouwen opstropen.

Het thema van de boodschap is dit jaar: Omwille van u is Hij arm geworden (2 Kor. 8, 9), een citaat uit de tweede brief van Paulus aan de Korintiƫrs. De paus trekt een parallel met de situatie die bijna 2.000 jaar geleden werd ervaren door de apostel Paulus. Deze had in die tijd de christenen van Korinthe opgeroepen om de gemeenschap van Jeruzalem te hulp te komen.

In hun spoor blijven christenen ook vandaag voorzien in de noden van de allerarmsten. De paus moedigt ook ons aan om mee ervoor te zorgen dat het niemand ontbreekt aan wat hij of zij nodig heeft. Waarbij de arme wordt benaderd als een broeder die de hand uitstrekt.

De boodschap van Jezus wijst ons daarbij de weg.

Hier vindt u de volledige boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag van de Armen.

Vacature secretaris bestuur Diakonaal Aandachtscentrum
5 december 2022