Terugblik eerste bijeenkomst 'Met hart en ziel' 24 november jl.

30 november 2021

Op woensdag 24 november vond de eerste ‘Met hart en ziel’ bijeenkomst plaats in Papendrecht. Na een mooie eucharistieviering waarin pastor Sander Verschuur en pastoraal werker Johnny Tran voorgingen, onder muzikale begeleiding van het koor Cantate Domino, hebben een twintigtal parochianen elkaar ontmoet in de parochiezaal. We werden gastvrij ontvangen met een kopje koffie, thee, een koekje en een broodje. De hele parochie was vertegenwoordigd en er heerste een warme, vertrouwde sfeer onder de aanwezigen.

Met zijn vieren per tafel, en verwend door onze gastvrouw, leerden we elkaar een beetje kennen in een informeel gesprek. Johnny Tran introduceerde de sprekers: Wim en Gitta van der Ham. Wim leidde het thema van rouw in met mooie en inspirerende voorbeelden uit de sportwereld. Droom je ervan om uit te blinken in een sport en verlies je je gezondheid, wie zal jou dan een hand reiken om verder te kunnen? En wie is er als je een dierbare verliest, je partner, je ouders, je kind? Wie geeft jou een klop op de schouder als je plannen in duigen vallen als je je baan verliest, je huis, je relatie, je toekomstperspectief?

Wim en Gitta gaven ons twee papieren handjes: een witte en een groene. Op het witte handje mocht je schrijven waar je behoefte aan had als je zelf een verlies te verwerken hebt. Op het groene handje mocht je schrijven wat je zelf zou kunnen geven om iemand te steunen die te maken heeft met verlies. Er werd ijverig geschreven, pratend of in stilte. In het gesprek dat volgde merkten we op dat het allerbelangrijkste is om te luisteren en om ieder de ruimte te geven om te rouwen op zijn of haar eigen manier. We mochten daarna een kaart kiezen uit allerlei kaarten met troostende of mediterende teksten zoals ‘Stilte is niet leeg. Het zit vaak vol antwoorden.’

De warme en bemoedigende bijeenkomst werd afgesloten met een paar liederen uit Taizé en gesterkt door elkaar gingen we weer naar huis. We kunnen het u van harte aanbevelen.

De volgende bijeenkomst van 'Met hart en ziel' staat gepland op vrijdag 21 januari om 9.30 uur in de Verrezen Christus-kerk te Dordrecht.

Eerste bijeenkomst 'Met hart en ziel'

Nieuwsbrief | Wijzigingen vieringenrooster Kerst - corona-situatie
4 december 2021
Avondviering op woensdag tijdelijk naar de middag