Eric Koevoets speelt Prière opus 20 van César Franck

23 juli 2022

De Dordtse organist Eric Koevoets speelt op het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen 'Prière opus 20' van César Franck.

Dit jaar vieren we het 200e geboortejaar van César Franck. Hij werd in 1822 geboren in Luik, dat toen nog behoorde tot het Koninkrijk der Nederlanden. Eric Koevoets vertelt over Franck: "Aan zijn onbeschrijflijk mooie muziek heb ik mijn hart verpand!" Hieronder vindt u een live-opname, gemaakt op 8 juli 2022 van het indringende en zangrijke Prière opus 20. Het Maarschalkerweerd-orgel van de St. Lambertuskerk te Rotterdam is een prachtig voertuig voor deze compositie door de Frans-romantische invloeden in dit instrument.

Voor wie dit stuk niet kent hieronder een korte toelichting:

In het Prière (een gebed) beluisteren we hoe de componist zijn religieuze gevoelens verklankt in een werk dat zich kenmerkt door een intens zingende lyriek, gegoten in een volmaakte muzikale structuur. In weidse bogen klinkt het eerste thema van 16 maten, dat licht gevarieerd herhaald wordt. Een dialoog tussen pedaal en manuaal vormt het begin van een tweede deel dat steeds wijdere vlucht neemt en waarin de dialoog tussen bovenstem en bas steeds verder ontwikkeld wordt. Na deze lange, ononderbroken ontwikkeling volgt een vrij, declamatorische gedeelte. Na een dramatische klinkende, éénstemmige overgangszin in triolenbeweging volgt de reprise (een gevarieerde herhaling van het eerste en tweede thema). Deze mondt uit in een hymnische climax, waarna een coda (een muzikale epiloog) het werk verstild besluit.

16 augustus film The Way in Brandsma-kapel
15 augustus 2022
Elke vrijdagavond christelijke meditatie
11 augustus 2022
28 augustus MIVA collecte
8 augustus 2022
'Kom en zie'. Jaar van onderscheiding bij Vronesteyn.
25 juli 2022
Verslag Met Hart en Ziel over ‘Mét verdriet je leven verder omarmen’
6 juli 2022
100 jaar Antoniuskerk (foto's)