MENU
< TERUG

ACTUEEL

Gratis digitale Advents-retraite van en met de jezuïeten m.i.v. 28 november

25 november 2021

Wat is een digitale Advents-retraite?

Als deelnemer van deze digitale retraite ontvang je in de adventstijd dagelijks een gebedsmail. In deze mail staat de meditatie voor de volgende dag. Zo’n meditatie bestaat uit een Bijbeltekst en enkele vraagjes die je helpen om de woorden binnen te laten komen in je hart. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je hiervoor uittrekt.

Innerlijke reis

Elke retraite is een innerlijke reis, met een onbekende bestemming. Het is heel goed mogelijk dat de retraite je verrast of aanmoedigt, uitdaagt of prikkelt. Misschien laat God doorschemeren dat je een nieuwe richting moet inslaan in je leven – zoals bij Maria gebeurde toen de engel haar bezocht. Door je gebed vol te houden met een open geest en een groot hart, kom je tot innerlijke rust. God wacht op het moment waarop Hij je genadig kan zijn.

Bidden met de Bijbel

In deze digitale retraite staan korte Bijbelteksten centraal. Het gaat niet over bijbelstudie, maar over bidden met de Bijbel. Je probeert stil te worden en aandacht te hebben voor wat het Woord van God met jou doet. Het voelen met je hart is daarbij belangrijk. De vragen, die in de gebedsmail bij de bijbelteksten worden gesteld, helpen hierbij.

Ignatiaans geïnspireerd

Deze digitale retraite is geïnspireerd door de spiritualiteit van de heilige Ignatius van Loyola. Deze spiritualiteit helpt je God te zoeken en te vinden in alle dingen. De Geestelijke Oefeningen van Ignatius vormen er de ruggengraat van. Dat is een gebedstraject van 30 dagen, waar ook deze digitale retraite op geïnspireerd is.

Waarom deelnemen?

Een echt feest is iets waar je naar uitkijkt. Laat je niet overvallen door Kerst. De digitale retraite geeft je de kans om je voor te bereiden op dit grote christelijke feest. Een kwartier per dag is genoeg. Pater-jezuïet Gregory Brenninkmeijer schreef al verschillende digitale retraites. In de video hieronder geeft hij antwoord op de vraag: waarom zou je biddend toeleven naar Kerst?

Waar, wanneer, hoe lang?

Je kunt deze retraite doen waar en wanneer het je past: in de bus, ’s morgens bij het opstaan, ’s avonds bij een kaarsje in een gebedshoek, alleen of samen met anderen. Je kunt er elke dag vijf minuten aan besteden, maar je kunt er ook een half uur of langer mee bidden. Je kiest het zelf. Het helpt vooraf te bepalen hoelang je zal bidden en je daaraan te houden. Op zondag ontvang je naast het gebedsmateriaal ook een korte overweging over het thema van de nieuwe week. In die mail staan ook enkele nieuwe gebedstips en inspirerende citaten.

Aanmelden voor deze digitale retraite

De retraite start op 28 november (laten instappen kan ook). Aanmelden kan op de site van de jezuïeten. KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN!

Nieuwsbrief | Wijzigingen vieringenrooster Kerst - corona-situatie
4 december 2021
Terugblik eerste bijeenkomst 'Met hart en ziel'
30 november 2021
Avondviering op woensdag tijdelijk naar de middag
28 november 2021
Kijk terug naar de geloofsverdieping over Dante Alighieri
24 november 2021
Kijk terug naar de priesterwijding van Sander Verschuur
16 november 2021
Kerktijd.nl - Het aanmeldsysteem voor vieringen
13 november 2021
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen