Speciaal jaar gewijd aan de heilige Jozef

1 april 2021

Op 8 december 2020, op het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, precies 150 jaar nadat de heilige Jozef werd uitgeroepen tot patroonheilige van de universele Kerk, heeft paus Franciscus een Jozefjaar afgekondigd. Dit Jozefjaar wordt op 8 december 2021 afgesloten.

In de apostolische brief Patris Corde (‘Met een vaderhart’) schrijft paus Franciscus dat gelovigen in de vaak onopgemerkte Jozef “een voorspreker, steun en gids in moeilijke tijden” kunnen vinden. “De heilige Jozef herinnert ons eraan dat degenen die in de schaduw lijken te staan, een ongeëvenaarde rol in de heilsgeschiedenis kunnen spelen”, aldus de paus.

Als Maria’s bruidegom en beschermer van Gods Zoon veranderde Jozef “zijn menselijke roeping tot huiselijke liefde in een bovenmenselijke zelfgave van zijn hart en zijn vaardigheden; een liefde ten dienste van de Messias die opgroeide in zijn huis", aldus de paus. In elke situatie sprak Jozef zijn eigen ‘fiat’ uit, zoals Maria dat deed bij de Annunciatie en Jezus in de Tuin van Getsemane. “Dit alles maakt duidelijk dat Jozef door God geroepen was om de persoon en de missie van Jezus te dienen door de uitoefening van zijn vaderschap.” Op die manier werkte hij mee “aan het grote mysterie van de verlossing en is hij waarlijk een dienaar van de verlossing”.

Door Jozefs onvoorwaardelijke aanvaarding van Maria en zijn beslissing om “haar goede naam, haar waardigheid en haar leven” te beschermen, is hij ook een voorbeeld voor alle mannen, voegt de paus toe. “In onze wereld, waar psychologisch, verbaal en fysiek geweld tegen vrouwen vandaag de dag zo duidelijk aanwezig is, is Jozef een voorbeeld van een respectvolle en gevoelige man.”

Paus Franciscus onderstreept ook Jozefs “creatieve moed”, niet alleen door een stal te vinden en die tot een thuis te maken voor Gods Zoon die in de wereld kwam, maar ook door Christus te beschermen tegen de dreiging van koning Herodes. “De Heilige Familie had te maken met concrete problemen, zoals elke andere familie, zoals zo veel gevluchte broeders en zusters die vandaag hun leven riskeren om aan pech en honger te ontkomen. In dat opzicht beschouw ik de heilige Jozef als de bijzondere patroonheilige van iedereen die door oorlog, haat, vervolging en armoede gedwongen is zijn vaderland te verlaten”, schrijft de paus.

Als een timmerman die “eerlijk zijn brood verdiende om voor zijn gezin te zorgen” is de aardse beschermer van Christus ook een voorbeeld voor arbeiders en degenen die zoeken naar werk en het recht op een waardig leven voor zichzelf en hun gezin.

De Kerk nodigt u uit om in uw gebed dit jaar speciaal om de voorspraak van de heilige Jozef te vragen.

Klik hier voor de Nederlandse vertaling van de apostolische brief Patris Corde

Klik hier voor meer informatie over het Jozef-heiligdom te Smakt

Klik hier voor meer informatie over de heilige Jozef (www.heiligen.net)

Klik hier voor gratis bidprent voor de heilige Jozef (e-mail)