MENU
< TERUG

ACTUEEL

Lees de reisverslagen van Maaike Koster op haar reis-blog

6 mei 2023

Parochiaan Maaike Koster uit Hendrik-Ido-Ambacht onderneemt een voetreis naar Rome. Lees haar reisverslagen en zie haar mooie foto's op haar reis-blog en Youtube-kanaal (zie voor koppelingen onderaan deze pagina). Hieronder vindt u haar verslag van 21 mei jongstleden.

Van Lucignano d'Arbia naar Buonconvento

Na een ontzettend goede nacht, wederom wat kort, maar wel goed. Het bed lag heerlijk, loop ik naar het ontbijt. Een enorm buffet, met zoveel keuze dat ik haast niet weet wat te kiezen. De croissants zijn nog heerlijk warm en geuren verrukkelijk. Voor de jam hebben ze een heel mooi systeem. Geen kleine verpakkingen zoals bijna overal, maar een doseer systeem zodat je kan pakken wat je nodig hebt. Het voelt allemaal heel luxe aan. Iets na half 9 loop ik het hotel uit, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten en de zon schijnt. Wat een verrassing. Heel snel ben ik weer terug op de route, het is zondag ochtend en dat is aan de weg ook te merken. Hij is een stuk rustiger dan gisteren middag. De route buigt af van de auto weg en ik kom op een mooi pad langs een spoorbaan. Dan hoor ik in de verte een trein aan komen. Ik wordt ingehaald door een stoomtrein. Ontzettend gaaf.

Niet veel later loop ik in op een man, ik vermoede dat hij mij wel gehoord had, maar zodra ik naast hem verschijn, schrikt hij enorm. Achteraf wel heel grappig. Hij is Italiaans, maar meer kom ik niet te weten. De weg is af en toe best modderig, maar niet zo erg als gisteren. Ik geniet ontzettend, maar vooral van het mooie weer en de rust om mij heen. De modder maakt ook dat ik heel duidelijk herten sporen kan zien en ik heb een hele tijd een haas die voor mij uit rent. Als ik na zo’n 9 km boven op een heuvel bij een bankje kom, ga ik hier zitten. Tot nu toe waren alle bankjes in de zon en daar is het echt te warm voor. Deze is perfect, beetje schaduw en een beetje zon. Ik eet hier wat en kijk in het boekje hoever het nog is. Mijn informatie zegt namelijk 18 km in totaal, maar volgens mij is Buonconvento helemaal niet zo ver meer. 4,4 km vanaf het laatste dorpje wat ik gepasseerd ben volgens het boekje. Google maps zegt, nog 2,5 km. Dat wordt een kort dagje dus.

Inderdaad loop ik rond 12 uur Buonconvento binnen. Als ik langs mijn hotel loop, stopt er net een busje voor en mijn koffer staat erin. De dame trekt eerst een andere koffer eruit en als ik zie hoe die op de grond beland, snap ik dat mijn koffer er uitziet alsof hij over de grond gesleept is. Ik stap erop af en zeg dat het mijn koffer is en of ik kan helpen. Ik sjouw dus mijn eigen koffer het busje uit. Ik weet dat hij morgen weer mallotig behandeld wordt, maar dan zie ik het niet. De koffer mag ik achter laten, want de check in, is in het hoofdgebouw, 400 meter verderop. Hier krijg ik te horen dat de kamer vanaf 15.00 uur beschikbaar is. Oef, dan heb ik een probleem, want dan moet ik klaar zijn voor het klooster bezoek. Ik vraag of er een mogelijkheid is, om vanaf 14.00 uur naar binnen te mogen. De dame achter de receptie belt met de schoonmaak en dan mag ik zelfs om 13.00 uur al de kamer in.

Aan de overkant is een bar en ik bestel hier een ijsje en een Aperol. Het is ondertussen half 1 geweest, dus ik hoef maar een half uurtje te wachten. Het is heerlijk op het terras in de schaduw. Iets na 13.00 uur loop ik naar het hotel. De schoonmaakster is nog druk bezig en heeft duidelijk mijn kamer als eerste schoongemaakt. Heel erg fijn en lief. Na een lekkere douche en het wassen van de kleding stap ik weer naar buiten. Ik begin mij af te vragen waarom ik de sokken nog was, want de geur is er niet uit te krijgen. Ben benieuwd of de wasmachine dat straks wel lukt. Ik loop een rondje door het dorpje. Het is ontzettend klein.

Het is ondertussen aardig warm aan het worden, 27 graden. Ik ga te vroeg naar het andere hotel, maar ik ga daar op een bankje zitten en wacht tot de vrouw die mij mee vroeg naar buiten komt. Dan komt het zelfde busje aanrijden waar mijn koffer uit kwam. Dit blijkt de taxi naar het klooster te zijn. Anne (de Franse wandelaarster, 66) komt ook naar buiten en we stappen in. De rit gaat op z’n Italiaans, snel, snel, snel. Dan zie ik voor ons een Nederlandse auto. De weg is ontzettend bochtig, dus die auto rijdt rustig. De bestuurster van onze auto vind het te traag en kruipt haast in de kofferbak. Zodra er een uitwijk mogelijkheid is, duikt de auto daar in, wat bijna voor een ongeluk zorgt. Omdat onze bestuurster er van schrikt en uitwijkt, bijna op een tegenligger. En dat om een halve minuut eerder aan te komen.

Niet veel later zijn we boven bij het klooster. Hoewel, boven waar je met de auto kan komen. Het klooster ligt namelijk een heel stuk lager en het is een steil pad naar beneden. Ik loop op met de Anne maar we hebben afgesproken om om 17.30 weer boven te zijn. Hierdoor kunnen we afzonderlijk van elkaar het klooster bezoeken. Er wonen 30 monniken in het klooster, als ik het goed begrepen heb. In het klooster zijn prachtige fresco’s te zien. Maar ik geniet vooral van de oude bibliotheek. Een prachtige ruimte. Buiten hoor ik de regen neer kletteren en de donder van het onweer. In het winkeltje koop ik een armband van rozekwarts en een rozenkrans. De rozenkrans is gemaakt van olijfboomhout.

Netjes om half 6 staan we bij de poort. (Het is weer droog) Er stopt een auto en ze vraagt of we naar Buonconvento moeten. We bevestigen, maar geven aan verbaasd te zijn iemand anders te zien. Maar ons gebrekkige Italiaans en haar gebrekkige Engels helpen niet. Ze zegt twee personen en de naam van het hotel. Wij bevestigen, maar twijfelen toch nog, maar ze dringt aan dat we instappen. Terwijl we wegrijden zegt ze, hebben jullie fijn gewandeld. (Of ik vermoed dat ze dat vraagt, ik herken alleen een aantal woorden) dan geven we aan met de taxi gekomen te zijn. We blijken niet de mensen te zijn die ze op kwam halen. Dus hup terug naar boven. Gelukkig waren we pas 2 minuten onderweg. Boven staan er nu twee andere mensen te wachten, inderdaad in wandelkleding.

Ongeveer 10 minuten later komt het bekende busje aanrijden, we stappen hier in en zijn een kwartier later terug bij het hotel. Ik loop naar mijn hotel, maar zodra ik daar ben valt de enorme drukte op. Naast het hotel is een kerk, en buiten staan veel mensen en 5 misdienaars. 1 met het kruis, 2 met kaarsen, 1 met een wierookvat en 1 met het wierookscheepje. Dan zie ik een priester aan komen lopen in een soutane, met daar achter een priester met een zwart overhemd met boordje en een zwart colbert. Waarom weet ik niet, maar het voelt alsof hij hoger is dan de priester in de soutane. Een groep jongeren volgt de twee priesters een gebouw tegenover de kerk in. Even later blijkt mijn gevoel te kloppen. De misdienaars komen weer naar buiten, met daar achter de jongeren en dan de priesters. De priester zonder de soutane heeft een bisschopsmijter op. Ik vermoed dat de jongeren hun vormsel doen vandaag.

Ik heb nog een uurtje voor het restaurant opent en ik lig even op bed en begin aan deze blog. Om 19.30 uur loop ik naar beneden en is er nog precies 1 plekje vrij, voor mij. Het eten is erg lekker. Als ik weer naar buiten loop zie ik Anne zitten. Ze geeft mij haar kaartje en zegt dat als ik ooit in de buurt ben ik langs moet komen. Lieve vrouw. De kans is klein dat we elkaar nog gaan zien, morgen is ze wel in het zelfde plaatsje, maar ze gaat maar een stukje Via Francigena lopen, en daarna gaat ze een ander dorpje bezoeken. Maar wie weet.

Ik ga terug naar mijn kamer. Door het openraam komt er veel herrie naar binnen, de keuken van het restaurant is direct er onder. Maar dit stopt vanavond vanzelf een keer. Ik ga nu maar even met een föhn mijn sokken drogen, want ze zijn nog ontzettend nat en op deze manier morgen zeker niet droog. Helaas was er geen supermarkt open, dus ik kan morgen ochtend pas water halen. Tevens is de supermarkt niet op de route, maar de etappe is niet ontzettend lang als het goed is, dus na uitchecken maak ik een uitweg naar de supermarkt. Morgen is wederom een warme dag voorspeld. Met vanaf 11 uur, regen en onweer. Hopelijk is het net als vandaag. De hele dag mooi weer en alleen aan het einde van de middag regen en onweer.

Maaike Koster

Klik hier voor Maaike's reis-blog

Klik hier voor Maaike's Youtube-kanaal

10 juni: auto’s wassen en zegenen
6 juni 2023
Zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren
5 juni 2023
Elke vrijdagavond christelijke meditatie
5 juni 2023
Gregoriaans zingen iets voor u en voor jou?
3 juni 2023
8 juli: Nationale Bedevaart in Brielle
31 mei 2023
Pinksteractie voor hulp aan Sander Kesseler
27 mei 2023
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen