Maria en verlies

24 mei: Met Hart en Ziel

7 mei 2024

In deze meimaand (Mariamaand) treden we Met Hart en Ziel in de voetsporen van paus Franciscus die in 1980 de bijzondere devotie leerde kennen van Maria die de knopen ontwart. Jorge Bergoglio studeerde destijds in Duitsland en maakte in de rooms-katholieke bedevaartskerk van Sint-Petrus in de Beierse stad Augsburg kennis met het genadebeeld. Het schilderij uit 1687 toont Maria omgeven door engelen, terwijl ze in haar handen een koord met knopen vasthoudt. Het koord verbeeldt onze levensweg; de knopen de knelpunten en moeiten die we in ons leven tegenkomen. Maria ontwart die knopen. Want waar het levenskoord door haar handen is gegaan, zijn geen knopen meer te zien.

We kunnen met onze problemen bij Maria terecht. Ze kan ons tot grote steun en troost zijn. Ook bij verlies. Van een geliefde, van werk of inkomen, van vertrouwen, van zelfstandigheid, van welk verlies dan ook. Sinds het gereedkomen van het bijzondere Augsburgse schilderij is het een populaire vorm van Mariaverering geworden, niet alleen in Beieren en Argentinië, maar ook in ons taalgebied, waar we de devotie voor deze Maria kunnen tegenkomen. Aan haar kunnen we alle kwesties voorleggen die ons in het dagelijks leven belemmeren.

Vrijdag 24 mei bent u welkom bij de volgende bijeenkomst van Met Hart en Ziel. We vieren om 09.30 uur de Eucharistie in de Titus Brandsmakapel van de Verrezen Christuskerk (Nolensweg 10, Dordrecht) en bidden voor de overledenen van de afgelopen periode. Daarna drinken we koffie en thee met elkaar en na de inleiding over Maria die de knopen ontwart, is iedereen uitgenodigd deel te nemen aan het gemeenschappelijk gesprek. We sluiten vóór 12.00 uur af bij Maria, alwaar we een kaarsje aansteken.

zondag 30 juni: Processie H. Hout
11 juni 2024
25 mei: Opening bedevaartseizoen Brielle
8 mei 2024
Gregoriaans zingen iets voor u en voor jou?
4 april 2024
Elke vrijdagavond christelijke meditatie