MENU
< TERUG

ACTUEEL

Pinksteractie voor hulp aan Sander Kesseler in Uganda

27 mei 2023

Het vluchtelingenkamp Palabek is in 2017 opgezet door verschillende samenwerkende kerken. Het ligt op zo’n veertig kilometer van Kitgum Mission Parish, de parochie waar priester Sander Kesseler woont en werkt. In het kamp worden vluchtelingen uit Zuid-Sudan opgevangen die vluchten voor de burgeroorlog die in hun land woedt. Nog steeds komen er dagelijks vluchtelingen vanuit het buurland binnen, uitgehongerd en zwaar getraumatiseerd. Veel vrouwen zijn tijdens de vlucht verkracht en zijn hiv-positief en veel vluchtelingen zijn kindsoldaten geweest. “Maar kun je hun dit kwalijk nemen als zij als kind gedwongen werden vreselijke dingen te doen?” Sander is ervan overtuigd dat de jeugd de toekomst heeft. Hij probeert de jongeren te integreren, zodat zij in vrede met elkaar kunnen leven. “Dat doe ik onder meer door de jongeren samen te laten sporten. Ook bied ik workshops aan.” Sander heeft ook een vakschool opgericht in het vluchtelingenkamp. De school begon onder een boom en is inmiddels uitgegroeid tot een grote vakschool met verschillende gebouwen.

Cruciaal moment

Als kind ging Sander elke zondag met zijn ouders naar de kerk in Heumen. Na de middelbare school begon hij aan de pabo. Maar halverwege de opleiding kwam bij hem sterk het gevoel op dat hij priester wilde worden. Hij kreeg echter het advies eerst de opleiding af te maken en dan terug te komen. Het was een moeilijke tijd voor hem. “Ik was zoekende en had een gevoel dat ik niet kon plaatsen,” vertelt hij. Sander spijbelde in die tijd veel van school en was vaak in de kerk te vinden. Een cruciaal moment was de dag voordat Sander met zijn vriendin op vakantie zou gaan. Zijn vader belandde in het ziekenhuis en werd in een kunstmatig coma gehouden. Hij stond met zijn vriendin aan het bed van zijn vader en vroeg zich op dat moment af: “Als ik in dit bed zou leggen, ben ik dan gelukkig geweest?” Diep van binnen kende hij het antwoord: “nee”. Een maand later beëindigde hij de relatie met zijn vriendin en volgde het pad van God. Sander begon in 2001 aan de priesteropleiding in Den Bosch. Door een uitwisselingsprogramma van de parochie in Den Bosch kwam hij met twee andere seminaristen in Uganda. Een land dat hem meteen raakte. “Uganda gaat onder je huid zitten en gaat niet meer weg.” Hij rondde zijn priesteropleiding af en werd in Uganda tot priester gewijd.

Telefoontje van de president

Sander woonde en werkte tot 2017 in het zuiden van het Afrikaanse land en heeft er geholpen een middelbare school op te zetten. Toen een collega van de school meer interesse had om zijn eigen zakken te vullen en er geld verdween, ontstonden er conflicten en werd de situatie voor Sander onhoudbaar. Hij stond op het punt naar Nederland terug te keren. “Opeens kreeg ik een telefoontje van de president,” vertelt Sander. De president had van al het goede werk gehoord en wilde de Nederlandse missionaris graag in zijn land houden. Na een gesprek met de aartsbisschop werd Sander overgeplaatst naar het vluchtelingenkamp Palabek in het noorden van het land. In die tijd kwam Sander ook in contact met de Week Nederlandse Missionaris die zijn missie financieel ondersteunt. 

Extra collecte met Pinksteren

Wij zamelen geld in om Sander in Uganda te helpen met zijn missionaire werk. Uw bijdrage betekent veel voor Sander en zijn collega's. U kunt uw bijdrage overmaken op de rekening van de parochie: NL91 INGB 0315 3045 45 t.n.v. Pinksteractie. U kunt ook de QR-code gebruiken.

Bij voorbaat dank!

Oktober rozenkrans bidden in Hendrik-Ido-Ambacht
3 oktober 2023
Priesterwijding en eerste mis Arno Aardoom
24 september 2023
Paters-karmelieten Gerard Westendorp en Hans Lansink overleden
22 september 2023
Gijs van Bemmelenpad onthuld
16 september 2023
Studieverlof pastor Sander Verschuur
15 september 2023
Gregoriaans zingen iets voor u en voor jou?
12 september 2023
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen