Aan de Singel 273-275, tussen het NS-station en het oude centrum van Dordrecht, ligt het Diakonaal Aandachtscentrum, een inloophuis(kamer) waar bezoekers die behoefte hebben aan rust, aandacht, troost of een goed gesprek van harte welkom zijn voor een kop koffie/thee. Het Aandachtscentrum is geopend op zondag-, dinsdag-, woensdag-, donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 13.00 uur.
De coördinator (m/v) werkt zelfstandig binnen de afgesproken beleidskaders, is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het Aandachtscentrum en heeft daarin aandacht voor bezoekers, medewerkers en voorwaardenscheppende zaken.
De coördinator onderhoudt contact met externe instanties en personen, onder andere met:
Arbeidsvoorwaarden: afhankelijk van leeftijd en ervaring wordt een passend salaris geboden. De arbeidsvoorwaardenregeling voor kerkelijke medewerkers wordt gehanteerd.
De projectcoördinator (m/v) wordt aangesteld voor 1 jaar, werkt samen met de coördinator en het stafteam, en is verantwoordelijk voor het project ‘De Aandacht weer Centraal’. De projectcoördinator ontvangt richting van het bestuur en legt verantwoording af aan het bestuur.
De contouren van dit project zijn verwoord in het projectplan ‘De Aandacht weer Centraal’. Om aan de behoefte van bezoekers en medewerkers te kunnen voldoen: dat onze bezoekers, vrijwilligers en medewerkers elkaar beter leren begrijpen en om hen een veilig gevoel te geven, willen we inzetten op deskundigheidsbevordering. Dit willen we in de volle breedte oppakken en we hebben dit ingedeeld in meerdere vormen van training en coaching:
A. Scholing en kennisdelen rondom Presentie
Deze kennisverbreding en scholing zal individueel en groepsgericht zijn. Te denken valt aan een exposure dag met terugkomst bijeenkomst. En voor de aandacht voor levensvragen een training van 2 of 3 bijeenkomsten.
B. Teamvorming
Het werken aan teamvorming binnen de medewerkersgroep vraagt om een groepsgerichte aanpak. De aanpak kan informeel tot meer inhoudelijk ingestoken worden.
C. Training gericht op vaardigheden
Het aanleren of verdiepen van deze vaardigheden zal in groepsverband in diverse bijeenkomsten en oefensessies plaatsvinden.
D. Intervisie
De intervisiebijeenkomst zal per groepje van 4 of 5 medewerkers 2 x per jaar georganiseerd worden.
E. Thema-avonden
De thema-avonden worden ieder half jaar georganiseerd voor medewerkers, bestuur en stichtingsraad en zijn daarbij groepsgericht.
F. Vrijwilligersbeleid
Individueel en tegelijkertijd een aanpak voor de hele medewerkers groep, waarin ook aandacht voor sociale veiligheid en privacy.
G. Informele ontmoetingen
De deelname aan landelijke of regionale dagen is individueel terwijl andere activiteiten groepsgewijs zullen plaatsvinden.
De projectcoördinator stelt vast welke training en begeleiding binnen de medewerkersgroep nodig zijn, initieert deze en zal de bijeenkomsten inplannen.
Verder zal de projectcoördinator onderwerpen voor- en doorspreken met (externe) begeleiders.
De projectcoördinator organiseert zelf bijeenkomsten en begeleidt deze. Met (externe) begeleiders zal er ook een nabespreking c.q. terugkoppeling zijn.
Waar mogelijk willen wij graag binnen dit traject samenwerken met collega-inloophuizen, onze kennis en ervaringen delen. Zo mogelijk willen we trainingen in combinatie organiseren en bij elkaar in de keuken kijken op inhoudelijk en organisatorisch vlak. De wetenschap niet alleen te staan of het wiel moeten uitvinden is heel belangrijk.
De aanstelling richt zich op 16 uur per week. Globaal:
Arbeidsvoorwaarden: afhankelijk van leeftijd en ervaring wordt een passend salaris geboden. De arbeidsvoorwaardenregeling voor kerkelijke medewerkers wordt gehanteerd.
Stuur dan uw motivatie vergezeld van een recent CV naar: secretariaat@aandachtscentrumdordrecht.nl
De reactietermijn voor beide vacatures sluit op 20 juni 2022. Voor meer informatie over deze functie kunt u bellen met bestuursvoorzitter Willem Kieboom: 06 - 83 70 07 35