Verslag Met Hart & Ziel 17 januari

Liefde door de dood heen

14 januari 2023

Op dinsdag 17 januari jongstleden was de eerste bijeenkomst van ‘Met Hart & Ziel’ in het nieuwe jaar. Pastor Winkelhuis ging voor in de eucharistieviering in de Nicolaaskerk in Hendrik-Ido-Ambacht. Na de viering ontmoetten we elkaar met koffie en thee, waarna we luisterden naar de inleiding van Annelies Osseforth.

In haar persoonlijke verhaal over haar grootouders vertelde ze hoe het verdriet van het verlies van haar opa en oma haar nog steeds raakt, maar vooral hoe ze liefde door de dood heen ervaart. Er gaat geen dag voorbij zonder dat zij aan hen denkt. Annelies vertelde herinneringen die, ondanks het verdriet, ook tot steun zijn. Zo leven haar grootouders voort in haar hart.

Haar oma was een echte knuffeloma, zoals iedereen die zou willen hebben. Het was altijd gezellig bij haar. Haar tomatensoep met balletjes was heerlijk en ze konden samen knutselen en leuke dingen doen. Het contact met haar opa was moeilijker, maar in de loop der jaren heeft ze hem ook leren kennen, waarderen en liefhebben. Ze zijn er niet meer, maar haar hele huis ademt hun aanwezigheid in meubels en herinneringen. Hun graf is haar dierbaar en ze draagt er zorg voor.

Ontroerd door het verhaal van Annelies hebben we onze ervaringen, vreugde en pijn met elkaar gedeeld. Herinneringen kwamen weer naar boven en het was warm om die met elkaar te delen. Ja, het is ware liefde leeft door de dood heen. Dat kon iedereen beamen.

De komende periode zijn er weer inspirerende en troostrijke bijeenkomsten in de parochie.

Op zaterdag 25 februari om 10.00 uur komen we samen in de pastorie van de Antoniuskerk. We kijken we bij Met Hart & Ziel naar het nieuwe jaar. Wat zijn onze stippen op de horizon voor het komend jaar; wat hopen we te bereiken in 2023? Aan de hand van de methode ‘Kaarten Op Tafel’ gaan wij met elkaar in gesprek. Deze methode maakt gebruik van kaarten met diverse afbeeldingen van dagelijkse zaken, zoals een brandende kaars, een vriendengroep of een kerk. Iedere deelnemer pakt een kaart dat het best bij zijn of haar verhaal past. De symboolkaarten zijn ter ondersteuning van het groepsgesprek.

Op donderdag 16 maart ontmoeten we elkaar op de locatie van Sliedrecht (O.L.V. van Altijddurende Bijstand-kerk). Na de viering van 9:30 uur delen we met elkaar hoe het is om verder te gaan als vluchteling, met het verlies van contacten met familie, het verlies van een thuis, het verlies van zekerheid. Waar haal je de kracht vandaan? Hoe ga je om met het rouwen na het verlies van je vertrouwde leven? Deze vragen sluiten aan bij het rouwen om een dierbare. Het doet pijn. Je hebt elkaar nodig om met je verlies het leven weer op te pakken. Laat ons elkaar steunen.

U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Noëlle Veldhuijsen en Johnny Tran

Uw aandacht voor Actie Kerkbalans 2023