MENU
< TERUG

ACTUEEL

Preek 6e zondag in jaar B. Marc. 1, 40-45. "Ik wil, word rein"

14 februari 2021

We lezen al een paar weken uit het eerste hoofdstuk van het evangelie volgens Marcus. In dat hoofdstuk zet hij gelijk de toon. Marcus houdt geen lange verhalen over de geboorte van Jezus, over de herders en de wijzen, maar wil direct de vraag beantwoorden: Wie is Jezus? Waar staat Hij voor?

En zo horen we al een paar weken over ziekten en onreine geesten en over de genezingen die Jezus verricht. Vandaag vertelt Marcus over een melaatse, dat is iemand die een zwaar besmettelijke ziekte had, en daarom was uitgestoten uit de samenleving. Zo iemand moest in strikte quarantaine. Dat komt ons in deze corona-tijd niet onbekend voor. Dat Jezus deze melaatse naderbij laat komen, en hem zelfs aanraakt, was voor de toehoorders van toen heel vreemd, uniek eigenlijk. Het was tevens zeer onverantwoord, in feite zoals het vandaag de dag onverantwoord is om zonder beschermende kleding en gezichtsbescherming bij een coronapatiënt op bezoek te gaan, laat staan de zieke aan te raken. De meesten van ons zitten niet in quarantaine, maar we zitten met ons allen wel in een beschermende lockdown, of we nu willen of niet.

In de nood, die het leven soms met zich meebrengt, zo vertelt Marcus, wijst Jezus geen mens af. Integendeel, Jezus is helend nabij, ongeacht of we in quarantaine of lockdown zitten of niet. Nadat Jezus de melaatse heeft genezen, volgt dat intrigerende, voor ons eigenlijk zeer vreemde zinnetje: “Ga u laten zien aan de priester” (Marc. 1, 44). Waarom is dat? Dat is omdat men in Bijbelse tijden een ziekte zag als teken van een verstoorde relatie met God. Zo moet je ook de eerste lezing uit Leviticus 13 bezien, die, als we dat met onze moderne blik lezen, medische voorschriften geeft. In het grote mysterie van leven en dood – zo dacht men toen – horen ook ziekten thuis. Leven en dood, gezondheid en ziekte: zij staan in het krachtenveld van God en daarom onder het toezicht van de priesters.

Zo zag men dat in die tijd. Wij ervaren op vandaag dat heel anders. Niet voor niets horen we elke dag weer de aantallen coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive care-afdelingen. Niet voor niets bidden we in de voorbede voor al die mensen die voor de zieken zorgdragen en er zo hard voor werken. Maar dat neemt niet weg dat Jezus ook vandaag de dag al die zieke mensen helend nabij wil zijn. Op een andere manier weliswaar – of beter: anders ervaren – dan toen, maar wel met zijn goddelijke kracht. Dat is een kracht om het leven aan te kunnen, om de pijn die het leven soms doet, te kunnen dragen. Dat is een kracht om je niet alleen te voelen, om er niet alleen voor te staan, om te vertrouwen op het licht van Pasen, ook al voelt het leven soms meer als een Goede Vrijdag of als de stilte van het graf op Stille Zaterdag.

Al die genezingsverhalen in het eerste deel van het evangelie volgens Marcus staan in het teken van het Koninkrijk Gods! Ze staan in het teken van het leven, dóór Goede Vrijdag en Stille Zaterdag heen. En wat er nodig is om dat te ontvangen, zo vertelt Marcus in het verhaal van vandaag, is je tot Jezus keren, heel eenvoudig, met vertrouwen van je hart. Hij wijst niemand af. Dat is het geloof dat Marcus wil aanspreken, ook vandaag. Door Christus, onze Heer. Amen.

Vicaris A.J. van Deelen

Preek 1e zondag 40-dagentijd jaar B. Marc. 1, 12-15. Tussen wilde dieren en engelen.
21 februari 2021
Preek 5e zondag in jaar B. 1 Kor. 9, 16-23. Er is ook goed nieuws!
7 februari 2021
Preek 3e zondag in jaar B. Jona 3, 1-10. Vluchten voor Gods roepstem.
24 januari 2021
Preek 2e zondag in jaar B. Joh. 1, 35-42. Kom en zie!
17 januari 2021
Preek Doop van de Heer. Marc. 1, 7-11. Wees een adelaar!
10 januari 2021
Preek Openbaring des Heren 2021
3 januari 2021
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen