Preek hoogfeest Christus Koning. Joh. 18, 33-37. Een allesbepalend koningschap.

21 november 2021

We sluiten het kerkelijk jaar af met het hoogfeest van Christus Koning. We vieren dus zijn koningschap. Als het gaat om een koning, dan hebben we daar gemengde gevoelens bij. De populariteit van onze koning Willem-Alexander gaat op en neer. Toen hij met zijn gezin op vakantie ging naar Griekenland, terwijl de rest van Nederland in een lockdown zat, kon je spreken van een dieptepunt in zijn populariteit. Ik kom zelf uit een gezin waar mij moeder zeer Oranjegezind was en mijn vader het koningshuis maar 'een dure poppenkast' vond. Ik heb rond het koningschap dan ook gemengde gevoelens. Wat moeten we ons dan bij Christus als koning voorstellen?

Zeggen dat Christus koning is, is zeggen dat Hij heerst over de totaliteit van je leven. Hij is koning over alles wat je dierbaar is. Dat is dus heel wat! Dit hoogfeest wil benadrukken dat wij, u en ik, met heel ons wezen aan Hem toebehoren. Om het met de woorden van de apostel Paulus te zeggen: ik leef niet meer, maar Hij is het die leeft in mij. Ik zal het nog wat straffer zeggen: als we dit algehele koningschap van Christus niet serieus nemen, dan nemen we ons christelijke geloof niet serieus. De Kerk wil met dit hoogfeest ons hieraan herinneren. We hebben het afgelopen kerkelijk jaar Christus beleden, maar wat voor een belijdenis is dit? Is dit slechts lippendienst of menen we ook wat we zeggen over Hem?

Als Christus niet meer is dan een interessante historische figuur, als Hij niet meer is dan een wijze leraar of goeroe of als Hij niet meer is dan een fascinerende filosoof (waar we er allemaal vele van hebben), dan rommelen we maar wat aan met ons geloof. Dan is Hij geen Koning. Stel uw leven voor als een huis met vele kamers. In welke kamers mag Christus komen? In welke vertrekken van uw leven is Hij welkom? In alle, of in slechts enkele? Het antwoord op deze vraag bepaalt in hoeverre Hij Koning is in uw leven. Als Hij koning is, dan geeft u Hem toegang tot elke kamer van uw leven, ook de kamers die u voor anderen gesloten houdt. Het koningschap van Christus betekent dus heel wat.

Wellicht denkt u: die lat ligt wel erg hoog! Het christelijke geloof is al een uitdaging in zichzelf deze tijd. Mag ik dan iets voor mijzelf hebben, iets van totale privacy? Uiteraard mag dat. Zie Christus daarom niet als een concurrent, die zijn plek opeist ten koste van u of wat u dierbaar is. Wij zien onszelf al snel als concurrenten. Als u op dat parkeerplekje staat, kan ik er niet staan, enzovoort. Vergeet niet dat Christus het Woord is door Wie God alles gemaakt heeft. God staat niet in een concurrerende relatie tot ons, maar in een vervullende, vervolmakende relatie. Christus toelaten in alle kamers van uw geestelijk huis is een verrijking in plaats van een verarming, een verlichting in plaats van een belasting.

Wat houdt zijn koningschap dan concreet in? Als Christus koning is in je leven, dan ga je je anders verhouden tot je omgeving. En dat geldt voor alle gebieden waar je woont, werkt en leeft. Als Christus koning is in je leven, dan behandel je elke persoon met respect. Je partner, je kinderen, je vrienden, je collega’s, ja zelfs je vijanden zijn geen middel, maar een doel in zichzelf. Je spant anderen niet voor je karretje voor je eigen geluk. Als Christus koning is in je leven, dan pest je een ander niet op school of op je werk en steel of verniel je niet andermans spullen. Ben je betrokken bij een bedrijf of onderneming die activiteiten ontplooit die moreel verwerpelijk zijn? Wel, als Christus koning is in je leven, dan stel je daar op zijn minst vragen bij. Ben je betrokken bij illegale of criminele activiteiten? Als je Christus belijdt als koning van je leven, dan stop je met die activiteiten!

Het koningschap van Christus strekt zich tot in alle kamers van je geestelijk huis, in alles wie je bent en wat je doet. Nog één slotopmerking over het koningschap van Christus: zoals bij elke koning is Christus niet een kwestie van kiezen, van toestemmen en wegstemmen. Het koningschap is niet iets democratisch. We vieren niet het hoogfeest van Christus President. Evenmin vieren we het feest van Christus Dictator. Met andere woorden, het geestelijke, godsdienstige leven is een leven van toevertrouwen aan Hem door Wie alles bestaat wat er is: door Wie je geest gemaakt is, je geloof, je lichaam, je wil, je liefde, je lusten, je gevoelens, alles, heel je wezen. Als je Christus in alles Koning laat zijn, zal je nooit verliezen, maar uiteindelijk winnen, namelijk het eeuwige leven bij Hem. Moge wij zo zijn eeuwig koningschap vieren. Door diezelfde Christus, onze Heer. Amen.

Preek 1e zondag v/d Advent. Luc. 21, 25-36. Een nieuw oriëntatiepunt.
27 november 2021
Preek 33e zondag. Dan. 12, 1-3. Onthullende apocalyps.
14 november 2021
Preek hoogfeest Heilige Willibrord. De bevrijding door Christus.
7 november 2021
Preek 31e zondag. Marc. 12, 28-34. Hoor, Israël!
31 oktober 2021
Preek 29e zondag. Marc. 10, 35-45. Plaatsvervangend lijden.
17 oktober 2021
Preek patroonsfeest Theresia van Avila. De hervorming van het hart.
10 oktober 2021