MENU
< TERUG

ACTUEEL

Preek Palmzondag 2022. De twee gezichten van de liefde. 

8 april 2022

Liefde heeft twee gezichten. Liefde heeft een blij, vrolijk, opgewekt gezicht. Dat gezicht zien we bij iemand die verliefd is, bij iemand die gelukkig is, bij iemand die blij is met wat hij of zij heeft. Maar liefde heeft ook een droevig gezicht, een terneergeslagen gezicht. Dat zien we als iemand afscheid moet nemen van zijn of haar geliefde bij een uitvaart. Dat zien we als iemand moet vluchten van een oorlog of bij iemand die diepe zorgen heeft.

In onze liturgie is er geen dag waarop die twee gezichten zo prominent naast elkaar staan als vandaag, op Palmzondag. We lezen traditioneel twee evangeliën: het evangelie van de ‘blijde intocht’ van Jezus in Jeruzalem, waarbij Hij wordt bejubeld en de mensen blij zijn dat Hij er is. En we lezen het passieverhaal, waarbij Jezus ter dood wordt veroordeeld, de mensen Hem uitjoelen, Hij zijn kruis moet dragen en uiteindelijk sterft aan datzelfde kruis.

Hoe gek het ook klinkt, maar de twee gezichten van de liefde komen van één en dezelfde God, die liefde is. Aan mij wordt wel eens de vraag gesteld: Waarom moest Jezus zo’n ellendige dood sterven? Had Hij niet gewoon een mooi leven kunnen leiden en op zijn oude dag rustig kunnen sterven? Waarom liet God Hem zo vreselijk lijden? Ik kan mij de vraag voorstellen. Ik zie bijvoorbeeld in steeds meer huizen beeldjes van de Boeddha en in mindere mate een crucifix. Als je iets van spiritualiteit in huis wilt halen, dan kies je eerder voor een liggende, rustende Boeddha dan voor een lijdende en stervende Jezus. Toch is het fundamenteel iets heel anders. Inderdaad, Jezus had op zijn oude dag kunnen sterven, rustig in zijn slaap. Dat had voor onze verlossing niet veel verschil gemaakt. Echter, als God besluit om mens te worden, als Hij het leven met ons wilt delen, maar Hij zou dan kiezen voor een luxueus leven, zonder zorgen en pijn, ergens op een tropisch eiland, wat zou die menswording dan voorstellen?

Zouden we dan niet zeggen: God, als U mens wordt, zoek mij dan op in mijn verdriet, in mijn pijn, in mijn eenzaamheid, in mijn ellende! Als God mens wordt, als Hij ervoor kiest om uw en mijn leven te delen, dan hoop je toch dat Hij niet alleen deelt in je vreugde en je blijdschap, maar dat Hij óók deelt in je verdriet, je eenzaamheid, je pijn? Precies dat wil het kruis laten zien: God deelt het leven ten volle met ons, in alle ups én in alle downs. God wordt mens tot in het meest godverlaten oord dat er is: dood door kruisiging. Het kruis toont ons de enorme dieptedimensie van Gods liefde, een dieptedimensie die wij niet hadden kunnen zien wanneer Jezus als oude grijsaard in zijn slaap was overleden.

God zoekt ons in de persoon van Jezus in de vreugde van de liefde, zoals we ervaren met de blijde intocht, maar Hij zoekt ons ook en vooral in de pijn van de liefde, in het verlies van een dierbare, in de eenzaamheid, in de dood. En precies daarin ligt onze hoop verankerd: hoever we ook van God kunnen afdwalen, in zijn Zoon is Hij ons steeds nabij.

De Goede Week, die vandaag begint, is een week met twee gezichten. Het is een week van verdriet en eenzaamheid, maar het is ook een week van vreugde en hoop. En dat laatste zal zegevieren. Het palmtakje, in ons geval een takje van de buxus, omdat hier geen palmbomen groeien, herinnert ons daar steeds weer aan. Steek het thuis achter het kruis (niet achter de Boeddha) en dank God voor zijn grootste act van liefde: mens geworden in Jezus en voor ons gestorven aan het kruis, uit liefde om ons tot Hem te brengen. Door Christus, onze Heer. Amen.

Diaken Franck Baggen

Preek Sacramentsdag 2022. Luc. 9, 11-17. De goddelijke gulheid.
16 juni 2022
Preek Hoogfeest van Pinksteren 2022
4 juni 2022
Preek 7e zondag na Pasen. Openb. 22, 12-20. Kom, Heer Jezus!
29 mei 2022
Preek 6e zondag na Pasen. Openb. 21, 10-23. Het nieuwe Jeruzalem.
21 mei 2022
Preek 5e zondag na Pasen. Heilige Titus Brandsma
6 mei 2022
Preek 4e zondag na Pasen. Openb. 7, 9-17. Legers van martelaren.
2 mei 2022
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen