MENU
< TERUG

ACTUEEL

Adventsactie 2023: Alle kinderen mogen kind zijn!

12 december 2023

Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er tientallen miljoenen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. In plaats van onbezorgd te spelen en te leren, maken ze lange dagen om wat geld te verdienen, vaak onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden. Denk aan kinderen die in de mijnbouw werken, in fabrieken of in de brandende zon op plantages. De kans dat deze kinderen later een goed inkomen kunnen verdienen en aan het zware, onderbetaalde werk kunnen ontsnappen is klein: ze hebben immers nauwelijks tot geen gelegenheid gehad een opleiding te volgen. Dit jaar besteedt Adventsactie daarom extra aandacht aan het belangrijke onderwerp kinderarbeid. Omdat ieder kind recht heeft om kind te zijn.

Wat is kinderarbeid?

We spreken van kinderarbeid als kinderen onder de 12 jaar werken, als kinderen tussen de 12 en 14 jaar zwaar werk moeten doen en als kinderen onder de 18 jaar gevaarlijk werk moeten doen. Gevaarlijk werk is al het werk dat de gezondheid en veiligheid van kinderen beschadigt. Kinderarbeid belemmert de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen, onder andere doordat de kinderen niet (of bijna niet) naar school gaan. Kinderen die na schooltijd hun ouders met het huishouden of op het land helpen, vallen dus niet onder kinderarbeid.

De cijfers

Wereldwijd werken 160 miljoen kinderen als ‘kindarbeider’: 63 miljoen meisjes en 97 miljoen jongens. Dat is bijna tien procent van alle kinderen! Bijna 80 miljoen kinderen doen gevaarlijk werk dat direct risico oplevert voor hun gezondheid en ontwikkeling. Denk aan kinderen die giftige gassen en fijnstof inademen in de mijnbouw of kinderen die groeistoornissen oplopen door zwaar, eentonig werk in fabrieken.

Steun de Adventsactie!

We steunen vier projecten die zich richten op kinderen en jongeren die meewerken om het gezinsinkomen te verbeteren en daarom niet of nauwelijks naar school gaan.

Maak uw bijdrage over op rekeningnummer NL72 RABO 0377 5288 70

of gebruik onderstaande QR code.

Bij voorbaat dank!

Overzicht activiteiten Vastenactie 2024
19 februari 2024
Terugblik Vastenactieavond Verrezen Christus-kerk
24 maart 2023
laad meer artikelen artikelen aan het laden geen nieuwe artikelen