MENU

Laudate Dominum

Laudate Dominum is met haar inauguratie op 1 januari 2018 het nieuwste koor van de parochie en bestaat nu al weer bijna 2 jaar.

Ontstaan

Het koor is het resultaat van de fusie van het Dameskoor van de H. Antoniuskerk en het Titus Brandsmakoor van de Verrezen Christuskerk. Na meer dan vijftig jaar bestaan van het Dameskoor en ruim tien jaar van het Titus Brandsmakoor is er in 2017 voor gekozen om de krachten van deze twee koren te bundelen.

Vieringen

Het nieuwe koor bestaat thans uit 18 leden dat onder leiding van de dirigente Judith Ellis de ene maand in de Antoniuskerk en de andere maand in de Verrezen Christuskerk, de vieringen een extra dimensie wil geven door mooie, inspirerende koormuziek te zingen.

Ook wordt op de 1e vrijdag van de maand in de H. Antoniuskerk en op sommige feestdagen in beide kerken gezongen. In de H.Hartkerk in Zwijndrecht, de H. Nicolaaskerk in Hendrik Ido Ambacht en in de Merwelanden is het koor ook af en toe te gast. Laudate Dominum wordt op orgel/piano begeleid door Herman van Rooijen.

Muzikaal

Doordat het koor in twee verschillende kerken zingt is er een rijke diversiteit aan repertoire. De ene keer zingt het koor Gregoriaanse en Latijnse missen en een andere keer de Nederlandstalige werken van o.a. Albert de Klerck. Regelmatig worden er ook Taizé-liederen gezongen en dan niet te vergeten een tal van Engelse Hymnes en Anthems die door de dirigente Judith Ellis (uit Engeland afkomstig) worden ingebracht.

Dirigente

Judith is nu al weer bijna zes jaar actief in de parochie en heeft voor een echte samenvoeging van de twee koren gezorgd. Ze heeft het koor steeds meer haar “eigen klank” laten krijgen en haar eigen identiteit laten ontdekken in het zingen van één- en meerstemmige muziek.

Als zangpedagoge weet Judith de nodige zangtechniek over te brengen, gecombineerd met bezieling en belevenis in de liturgische muziek. Er wordt veel aandacht besteed aan het “brengen”van de tekst, welke vaak afkomstig is uit de Heilige Schrift, zoals b.v. de psalmen. Vooral bij de viering van de liturgie is betekenisvol zingen hoogst belangrijk.

“God heeft zijn mensen het geschenk van het zingen gegeven.
God woont in ieder mens, daar waar de muziek haar bron heeft.
Voorwaar, God, de schenker van het zingen, is altijd aanwezig.
Wanneer zijn mensen Hem de lof toezingen.”

(Sing to the Lord) *

* Document van de Amerikaanse bisschoppenconferentie over muziek en liturgie.

Repetitie

Laudate Dominum oefent elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Antoniuskerk. Je bent van harte welkom om een repetitie bij te wonen.

Meer informatie kunt u krijgen van:

  • Els Lous (tel. 078 6133846)
  • Trudi de Zeeuw (tel. 078 6171218)

Els Lous
12 november 2019